Jaarbericht 2014

Jaarbericht 2014


Door de drastische bezuinigingen in de cultuur was het in 2014 geen eenvoudige opgave als kunstenaar of kunstorganisatie het hoofd boven water te houden. In zowel Nederland als in Zwitserland moesten helaas meerdere collega’s hun projecten uit financiële redenen beëindigen. Des te meer zijn wij dankbaar dat wij ook in 2014 kunst, kinderen, families en gemeentes met elkaar wisten te verbinden. De Powerstation Art bijeenkomsten stonden onder het patronaat van de Nederlandse Ambassade in Bern en de Zwitserse Ambassade
in Den Haag.

De Nederlands-Chinese familie de Zeeuw met Catharina waren in Dietikon de gastfamilie voor de Powerstation Art bijeenkomst. Het bezoek aan het Bruno Weber Park was het hoogtepunt van de dag. De medewerkers van het park hebben ons op hartverwarmende wijze ontvangen. Hun aanstekelijk enthousiasme was een van de redenen dat de kinderen van een onvergetelijke kunstavontuur konden genieten. Helaas moest het park om financiële redenen eind oktober zijn poorten sluiten. Er is echter hoop dat een nieuwe raad van toezicht erin zal slagen de toekomst van het park alsnog te redden. Op hun website is daarover de nodige informatie te vinden.

In Amsterdam stond de Curaçaose-Nederlandse Familie Virginia met Noah in het middelpunt van de bijeenkomst. Het Powerstation Art weekend in november was oorspronkelijk in het MC Theater gepland. Een paar weken voor de bijeenkomst kregen wij te horen dat het MC Theater helaas eveneens uit financiële redenen werd gesloten. Het was niet gemakkelijk op zo’n korte termijn een nieuwe locatie te vinden om kinderen, kunst en kaas onder één dak te brengen. Dankzij de hulp van collega’s is het ons uiteindelijk toch gelukt om op zondag het programma in het Westerpark ook uit te voeren.

Projecten die de rol van kunst in onze samenleving thematiseren kunnen bijdragen aan een beter begrip voor andere culturen. Dit is voor ons een blijvende stimulans, de ingeslagen weg consequent verder te vervolgen. Gelijktijdig biedt deze weg, die ons vanuit het hiërarchische oord der tolerantie naar het echte interesse leidt, een beter inzicht in de culturele dynamiek van Powerstation Art. De kinderen in Nederland en Zwitserland groeien ondertussen met het project mee, begrijpen al een stuk beter waarover het gaat en tonen inderdaad telkens meer interesse in “hun” kaas project

Binnen ons project speelt het contact tussen de kinderen en hun culturele peetouders nog altijd de hoofdrol en zodoende hebben deze contacten zich ook verder verdiept. Het wordt duidelijk, dat niet alleen gedeeld geluk soms meer geluk beteken, maar ook gedeelde kennis tot groter inzicht kan leiden.

In 2015 reizen de Nederlandse en Zwitserse kinderen naar Gstaad en zullen daar samen met de peetouders maar liefst 3 dagen van kunst en natuur genieten. De nieuwe peetouders worden dan officieel geïnstalleerd en de koers voor de komende jaren wordt vastgelegd, die zich vooral op de participatie van de kinderen en hun peetouders zal richten.

In Nederland en Zwitserland tonen telkens meer kunstenaars, kunstbemiddelaars, pedagogen en personen uit de politieke en socialen sector, belangstelling voor het concept van Powerstation Art. De 14 families en alle peetouders gezamenlijk vormen met hun verschillende culturele achtergrond en engagement een gemotiveerd team. Hierdoor is het project Powerstation Art nu al een goed voorbeeld van een succesvolle interculturele dialoog.

Voor projecten die zich buiten de mainstream en het event-kunst parcours in een socialen context bewegen, is het moeilijk om sponsoren te vinden. Vooral als deze projecten ook nog een lange looptijd hebben. Voor velen is deze omgang met kunst niet “concreet” genoeg. Door middel van publieke acties proberen wij daarom de motivatie en doelstellingen van ons project zichtbaar te maken. Maar zulke optredens moeten natuurlijk wel gefinancierd worden. Daarbij is het voor ons, en dit geldt ook voor vele andere collega’s, van belang om de inhoud en intentie van onze projecten vooral aan de criteria van de kunst en niet op zijn economische doelmatigheid te toetsen.

In het verleden hebben wij telkens weer van ons culturele netwerk kunnen profiteren. Dit heeft ons gemotiveerd te overwegen om in de nabije toekomst een forum voor kunst en maatschappij in Gstaad te organiseren met als doel om informatie te ontvangen, ervaring uit te wisselen en zinvolle coöperaties aan te gaan. Misschien markeren we hiermee een contrapunt voor het World Economic Forum in Davos? Wij houden jullie op de hoogte!

Hanneke Frühauf

Baden
in januari 2015

 

Wij bedanken ons bij:

 

 

Rachelle en Jurcell Virginia in Amsterdam en Wendy met Alex de Zeeuw in Dietikon voor hun engagement en gastvrijheid.

De gemeente Saanen, gemeente Dietikon, de Molkerei Gstaad, Art in Red Light Foundation, Hotel Mövenpick City Centre, de

Fa Infogem.ch en andere private sponsoren die de bijeenkomsten in Amsterdam en Dietikon financieel gesteund hebben.

Een bijzondere dank aan René Ryser, Direkteur van de Molkerei Gstaad en zijn charmante vrouw. Zij kwamen met een grote Fonduepan helemaal uit Gstaad aangereisd en hebben daarmee aan jong en oud een prachtige herinnering aan deze mooie zondagmiddag cadeau gedaan. Ook Rolf Reichenbach en zijn vrouw, die in 2010 een Powerstation Art -Fondue in het Mövenpick Amsterdam City Center Hotel voor ons toebereid hadden, waren weer naar Amsterdam gekomen.

 

Dank aan Mark Vennegoor, die ons bij het organiseren van de bijeenkomst in Amsterdam geholpen heeft.

Verder danken wij onze collega’s, die ons bij het realiseren van ons project geholpen hebben.

In het bijzonder Cathy Sharp, Dominique Cardito TAe Peter en Nelson Carrilho.

 

In Amsterdam hebben Rebeca Solares, Rein Sohilait, Maria Tuerlings, Transartis, Ibrahim Selman en Marijke Jansen, koRproductions ons erbij geholpen, de spagaat tussen het culturele programma en de fondueverkoop te meesteren.

 

Fotograaf Tom Benavente, Amsterdam heeft ons enkele foto’s ter beschikking gesteld.

 

happynewyear